Julkaistu    |  Päivitetty 

ARKISTON AARRE: Linnuille sorvattiin asuntoja

Raimo Hattunen ja Ilomantsin Metsänhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Minna Leppänen hieroivat kauppaa linnunpöntöistä ja toimitusta seurasivat silmä tarkkana Reino Kiiski (vas.) sekä sorvin "ruorista" SML:n P-K:n piirin toiminnanjohtaja Markku Kejonen. Raimo Hattunen ja Ilomantsin Metsänhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Minna Leppänen hieroivat kauppaa linnunpöntöistä ja toimitusta seurasivat silmä tarkkana Reino Kiiski (vas.) sekä sorvin "ruorista" SML:n P-K:n piirin toiminnanjohtaja Markku Kejonen.

Ilomantsissa tehtailtiin päivän aikana noin 300 uutta lintukotia. Suomen Metsästäjäliiton Pohjois-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Markku Kejonen oli hakenut maakuntaan linnunpönttösorvin ja kierteli sen kanssa pitäjillä.

- Asia lähti liikkeelle talvella, kun kiteeläinen Reijo Jumppanen otti minuun yhteyttä ja kyseli, onko tällaista palvelua mahdollista saada. Sitten alettiin etsiä sorvia, ja se löytyi Savitaipaleelta Lennuksen metsänhoitoyhdistyksestä, kertoi Markku Kejonen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Linnunpönttöjä sorvattiin Kontiolahdella kolmena, ja Kiteellä kahtena päivänä. Ilomantsiin pönttötehdaskiertue pysähtyi päiväksi, samoin kävi Liperissä ja Nurmeksessa. Pönttösorvi toimii tavallisen sorvin tapaan. Paksu terä sukeltaa pölkyn läpi muutamassa minuutissa.

- Tämä touhu käynnistyi mahdottoman nopeasti. Kuluja ei paikallisyhdistyksille muodostu, sillä Metsästäjäliiton Pohjois-Karjalan piiri maksaa sorvin vuokrat ja kuljetukset, kertoo Kejonen.

Hän toteaa, että yhtenä linnunpönttöjen rakentamisen tarkoituksena on saada pesiminen turvallisemmaksi ja samalla luontoon lisää elämää.

- Paljon puhutaan, etteivät metsästäjät tee muuta kuin tappavat viattomia luontokappaleita. Tämä on yksi osoitus siitä, että tehdään sitä muutakin. Ja jonkunhan on nämäkin hommat tehtävä, koska luonnonsuojelijoiden aika näyttää kuluvan tärkeämmissä puuhissa, heittää Kejonen.

Toiminnanjohtaja näkee pönttösavotassa myös hyvän tilaisuuden tutustua paikallisiin metsästysseuroihin.

- Väkeä on käynyt näillä sorvauspaikoilla paljon. Ja kyllähän se susitilanne nousee helposti keskustelujen puheenaiheeksi.

 

 

 

Ilomantsissa pölkkyjä sorville pätki Metsähallituksen mestarimetsuri Jarmo Laatikainen, ja sorvin vivuissa päivysti vuorollaan Ilomantsin metsänhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Minna Leppänen.

- Pöntöissä on eri kokoja pikkulinnuille, kyyhkyille ja telkille. Myyntihinta on kaksi euroa kappale ja kauppa on käynyt hyvin, Minna Leppänen kertoi.

- Jotkut ovat ostaneet viisikin pönttöä, kertoi riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Matti Keränen.

- Hinta on kohtuullinen. Ostaisin vinon pinon Käenkoskelle, kun saisin kalastusalueen esimiehen kiinni, mietti Reino Kiiski.

- Jos ostat kymmenen, niin saat yhden kaupan päälle, lupasi Minna.

Linnunpönttötalkoisiin osallistui nuotiomakkaroiden ja kahvin merkeissä useita yrityksiä. Raaka-ainetta elikkä eripaksuja tukkeja lahjoittivat Metsähallitus, Stora Enso, UPM Kymmene, Vapo Oy sekä myös yksityiset henkilöt.

- Siellä rankakasoissa oli lähes kaikkia puulajeja. Ehkä tuore kuusi, koivu ja haapa ovat helpoiten sorvattavia, arvioi Kejonen.

Maakuntaan valmistui viikon aikana noin 2 300 linnunpönttöä. Eikä tuotanto pääty tähän kevääseen.

- Olen jo tilannut piirille oman pönttösorvin, kertoi toiminnanjohtaja Markku Kejonen.

Tämä Armas Härkösen kirjoittama juttu on julkaistu Pogostan Sanomissa  7.4.2005

 

 

Kommentoi

Hae sivuilta

Tutustu Pogostan Sanomien kesälehteen!

Napsauta kansikuvaa alla!

Tutustu Pogostan Sanomien kesälehteen.