Julkaistu    |  Päivitetty 
Mervi Nevalainen

ARKISTON AARRE: Orvokit kasvamaan pajujen ja krassien ympäröimänä

Hilja Kekkonen opastaa orvokin saviruukkuun istuttamisessa, oppilaat kuten opettajatkin kuuntelevat ohjeita tarkkaavaisina. Hilja Kekkonen opastaa orvokin saviruukkuun istuttamisessa, oppilaat kuten opettajatkin kuuntelevat ohjeita tarkkaavaisina.

Sikrenvaaran puutarhalla kävi viime perjantaina kova kuhina. Kuuksenvaaran koululaiset eskareista kuudenteen luokkaan olivat tulleet tutustumaan mullan tuoksuun.
Hilja Kekkonen oli saanut ajatuksen, että haluaisi Kuuksenvaaran koulun kummikoulukseen, jonka kanssa voisi touhuta yhdessä erilaisia asioita. Koulun johtajaopettaja Kaisu Saarelle asia tietenkin kävi ja siitä se homma sitten pyörähti käyntiin.
– Tästä päivästä ei ollut tarkoitus tehdä mitään tiukkapipoisten päivää, vaan tutustutaan eri materiaaleihin ja tehdään yhdessä, nauratteli Hilja Kekkonen.


Päivän aikana oppilaat tutustuivat ruusuhuoneeseen ja katsastivat kesäksi varten istutetut taimet. Saviruukkuihin he laittoivat pohjalle valmislaastia, pistivät reunaan pystyyn pajuja, täyttivät ruukut turpeella ja istuttivat orvokin taimenet ja kylvivät ympärille krassinsiemeniä.
Retkipäivänäkin nälän yllättäessä täytyy päästä syömään. Siihenkin Kaisu-ope oli varautunut ja varannut ruokailun ammattiopiston ruokalasta. Siellä koululaisille tarjoiltiin ateria, alku-, pää- ja jälkiruokineen. Samalla mukana oli tapakasvatusta ruokailusta ja pöytätavoista.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

 


Ammattiopiston ruoanvalmistuspuolen opettaja Kaija Penttinen kertoi, että näitä ruokailutilanteita on järjestetty koululaisille useamman vuoden aikana.
– Tämä on hyvä oppimistilanne molemmin puolin. Meillä on ihan oikeat asiakkaat ja oikeat tilanteet joista tarjoilijamme oppivat aina uutta, totesi Kaija Penttinen.
– Kerromme ruokailutavoista ja -välineistä kuinka niitä käytetään.
Tarjoilusta huolehtivat tällä kertaa Jenni Huikuri, Oona Hiltunen ja Heikki Peipponen, he opiskelevat tarjoilijaksi nyt ensimmäistä vuotta. Ruokailijoille tilanne oli erikoinen, kattaukset olivat hienoja ja he saivat ruuan kauniisti katettuna ja taidokkaasti tarjoiltuna.


Markus Kastinen ja Sami Malvela tykkäsivät erilaisesta koulupäivästä. Parasta päivässä oli poikien mielestä ruukkukasvin istuttaminen ja kokonaisuudessaan sen tekeminen. Ruokailussa erikoisinta oli monet ruokailuvälineet, mutta niiden tarkoitus kyllä selvisi syömämiehille, ja ruoka maistui hyvälle.
Anne Mähösestä päivä on ollut tosi hauska, kukkien istuttaminen on ollut parasta.
– Toiset oppilaat eivät käy koskaan puutarhalla, voisivat vaikka tästä saada innostusta ja käydä uudelleenkin, pohti Anne.


Martta Laakso innostui oikein hehkuttamaan, että kivaa on ollut. Kukkien istuttaminen on ollut Martastakin kivointa.
– Tällaisen päivän jälkeen jaksaa taas uudella innolla käydä koulua, mainitsi Martta.
Opettajatkin olivat innolla mukana, multaiset sormet pajuja väännellen.
– Tosi vaihteleva päivä, oppilaille elämyksellinen ja mielenkiintoinen. Taparuokailu oli erittäin hyvä, oppilaat saivat kokea uudenlaista ruokailua. On saanut tehdä paljon käsillä ja onhan kaikki aistit saaneet työskennellä, niin ruokailussa kuin täällä puutarhalla, luetteli Kaisu Saari päivän antia.
– Monta elämystä rikkaampana sitten ympäristötiedon tunneilla seuraamme kasvien kasvamista, pohti hän.
Ennen kotiin lähtöä retkeläiset vielä kylvivät pääsiäisruohot ja nauttivat maukkaat simat ja munkit.

Juttu julkaistu Pogostan Sanomissa 3.4.2006

Kommentoi

Hae sivuilta

Tutustu Pogostan Sanomien kesälehteen!

Napsauta kansikuvaa alla!

Tutustu Pogostan Sanomien kesälehteen.