Julkaistu 

ARKISTON AARRE: Pogostan koulun lukuinnostus huomattiin

Laura Tietäväinen, Laura Korhonen, Jenna Ikonen ja Jaana Karhapää lukuvihkoineen. Taustalla myhäilevät opettajat Marita Lautanen ja Riitta Kortelainen. Laura Tietäväinen, Laura Korhonen, Jenna Ikonen ja Jaana Karhapää lukuvihkoineen. Taustalla myhäilevät opettajat Marita Lautanen ja Riitta Kortelainen.

Pogostan koulu Ilomantsissa sai 2000 euroa kannustusrahaa koulukirjastonsa kehittämiseen. Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto ry käynnisti viime syksynä peruskouluille ja lukioille suunnatun kampanjan, jossa parhaat ideat oman koulukirjaston kehittämiseksi palkittiin. Kannustusraha-hakemuksia lähetettiin kaikkiaan 1028 kappaletta, ja sitä sai 90 koulua. Näistä Pogostan koulu oli ainoa Pohjois-Karjalasta.


Kaikkiaan rahaa oli jaossa kouluille 300 000 euroa, joista kolmelle eteläsuomalaiselle koululle myönnettiin isommat 15 000 - 20 000 euron palkinto, loput olivat pienempiä alueellisia palkintoja. Palkinnot jaettiin viime tiistaina Lappeenrannassa.
–  On tosi positiivinen asia että saatiin, rahat tulevat tarpeeseen, sillä nykyinen koulukirjasto on vain seinällinen kirjoja opettajanhuoneessa, iloitsee luokanopettaja Marita Lautanen. Toiveissa on että vuoden 2006 keväällä tulossa olevan remontin myötä koululle saataisiin oikea kunnon kirjasto, jonka hankintoihin rahoista on apua.
Oma vaikutuksensa kannustuspalkinnon saannissa oli varmaan Pogostan koulussa meneillään olevalla lukemiskampanjalla, jossa tietyn määrän kirjoja luokka-asteellaan lukeneet lapset saavat lukudiplomin.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY


 Ensimmäisen luokan annos on kolme kirjaa, siitä määrä kohoaa asteittain niin että kuudesluokkalaisten annos on jo kahdeksan kirjaa. Joka luokan lukudiplomit suorittanut eli kaikkiaan 33 kirjaa lukenut  lapsi saa koulun päätteeksi hienon kirjallisuusdiplomin.
– Lähetimme hakemuksemme mukana näitä lasten lukuvihkoja, joissa he hyvin hauskasti piirroksin ja kirjoituksin ovat kertoneet lukemistaan kirjoista. Niitä oli ihasteltu siellä kovasti, kertoo Marita Lautanen.
Häntä itseään voidaan kiittää siitä, että tällainen uudenmuotoinen lukemaan herättely on aloitettu koulussa.
– Lukudiplomi-systeemi ei ole mikään valtakunnallinen, vaan sitä on toteutettu siellä täällä kouluissa. Pohjois-Karjalassa taitaa toinen kunta olla Kontiolahti, muistelee Lautanen.
– Jostakin vain luin siitä,  innostuin ja pistin sen pyörimään. Pidimme kesän aikana kirjastoväen kanssa palavereja ja laadimme lapsille kirjalistoja. Toki lapset voivat ottaa luettavaa myös listan ulkopuolelta. Kirjastosta on tullut kommenttia, että hyvin vilkkaasti on sieltä lapset käyneet hakemassa luettavaa.


Systeemi on pyörinyt viime syksystä ja siitä on jaettu materiaalit myös muille Ilomantsin ala-asteille, ainakin joissakin kyläkouluissa se lienee käytössä. Pogostan koulussa lukudiplomit ovat selvästi lisänneet oppilaiden lukuinnostusta.
– Erityisen ihanaa on, kun joku aiemmin kirjoista piittaamaton lapsi huomaakin, että hei, tämähän on kivaa!  Hyvä asia on sekin, että homma ei ole oppilaille mikään pakkopulla, vaan vapaaehtoista. Toki siihen kannustetaan.


Kuudetta luokkaa opettava Riitta Kortelainen on samoin iloinen oppilaiden heränneestä lukuinnosta.
– Lukeminen rikastuttaa hyvin paljon kieltä ja näkyy ainekirjoituksessa sujuvana tarinana ja vaihtelevana kielenä. Minun luokallani lukudiplomin ovat  suorittaneet kaikki oppilaat. Muutama tyttö innostui suorittamaan myös koko kirjallisuusdiplomin eli luki kaikki 33 kirjaa talven mittaan.


Jaana Karhapää, Jenna Ikonen, Laura Tietäväinen ja Laura Korhonen ovat näitä aimo kirjakasan hotkaisseita. Heistä homma on ihan kivaa, lukuvihkoja on kiva täyttää. Tyttöjen on vaikea nimetä suosikkejaan kirjoista, jokaisessa kirjassa on ollut jotain hyvää. Jenna kertoo lukeneensa viimeksi Vaahteramäen Eemelin, Laura Korhonen on lukenut esimerkiksi Salatut elämät -sarjaa. Jokaisesta kirjasta on tehty lyhyt referaatti tai esitelty sitä suullisesti. Opettajansa  Riitta Kortelaisen innostamana luokassa on paljon myös näytelty, joten kirjoista on värkätty jopa pienoisnäytelmiä.

Toimittaja Helena Romppasen tekemä juttu julkaistu Pogostan Sanomissa 21.3.2005

Kommentoi

Hae sivuilta