Julkaistu 

Nastakengille on ollut tänä talvena käyttöä

Nastakengät ovat olleet hyvät liukkailla kulkiessa, mutta kaikkiin sisätiloihin niillä ei voi mennä. Nastakengät ovat olleet hyvät liukkailla kulkiessa, mutta kaikkiin sisätiloihin niillä ei voi mennä.

Jalankulkijan pystyssä pysyminen on tänä talvena ollut hiekoitusten ohella nastakenkien varassa. Nastakengät ovat kätevät ulkona, mutta sisätiloissa ne kuluttavat ja naarmuttavat lattioita – sen on moni omakohtaisesti kotonaankin kokenut. Kauppoihin ja moniin virastoihin nastakengillä saa mennä asioimaan, mutta ihan joka paikkaan ne eivät ole tervetulleita.

Ilomantsin kirjastoon hankittiin aloitteen myötä sisäjalkineita nastakengillä kirjastossa asioiville. Myös kunnantalon ala-aulaan on tänä talvena ilmestynyt ohjeita nastakenkien kätöstä.
– Siinäkin on kyse lattian varjelusta, toive tuli kiinteistöhuollon kautta. Kivilattiakaan ei kestä nastojen kulutusta, kertoo kunnanjohtaja Marjut Ahokas.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Ahokas korostaa, että nastakenkärajoitus koskee ruokalassa ja kunnantalon kerroksissa asioivia, asiointipisteellä pistäytyvän ei tarvitse jalkineita riisua.

 

Heinävaaran kirjastossa on herkkä puulattia.
– Tänä talvena on kuulunut entistä enemmän nastojen rapinaa Kiihtelysvaaran kirjastossa. Monet pyytelevät anteeksi nastojen kanssa liikkumista, kertoo kirjastovirkailija Henna Honkanen.
Kiihtelysvaaran ja Tuupovaaran kirjastoissa ei ole nastakieltoa.
– Meillä ei ole ohjeistusta, miten nastoihin suhtautua, asiasta ei ole keskusteltu, myöntää Honkanen.

Kiihtelysvaarassa palvelupisteen ja terveysaseman laatta- ja  kivilattiat kestävät periaatteessa nastakenkiä, mutta palvelupisteen puolella on huomattu leveiden laattasaumojen ottavan osumaa kenkien nastoista. Parhaillaan pohditaan, olisiko syytä pyytää asiakkaita riisumaan nastakengät jaloista.

 

Tuupovaaran palvelupisteellä ei ole nastakieltoja, vaikka muovilattiat voivat nastoista kärsiä.
– Ovelta palvelutiskille asti on matto, jota pitkin voi nastoilla kävellä, toimistosihteeri Jouni Turunen sanoo.

Ilomantsin liikuntahallille nastakengillä saa mennä, mutta on hyvä muistaa, että laattalattia voi olla nastakengä alla liukas. Ilomantsin evankelisluterilaisella seurakuntatalolla ei ole kieltoa nastakengillä kulkemiselle, mutta talouspäällikkö Hilkka Hiltunen sanoo, että toivottavaa se ei ole. Eteisessä on istuimia, joilla kenkien riisuminen onnistuu.

– Kirkkoherranvirastossa lattian suojana on mattoja, joita pitkin kulkeminen onnistuu.

 

 

 

 

 

Kommentoi

Hae sivuilta