Julkaistu    |  Päivitetty 
Armas Härkönen

Talvisodan lopputulokseen vaikutti merkittävästi kansan yksimielisyys

Maamme-laulua Ilomantsin itsenäisyysjuhlan päätteeksi lauloivat muun muassa Irja Hassinen (edessä oik.) sekä jo sadan vuoden ikäpyykin ohittaneet sotiemme veteraanit Pentti Kinnunen (toinen oik.) ja Veikko Määttänen ja hieman nuoremmat Eino Kastinen ja Reino Kurvinen. Rivin keskellä juhlapuhuja, eversti evp. Jouni Mattila. Maamme-laulua Ilomantsin itsenäisyysjuhlan päätteeksi lauloivat muun muassa Irja Hassinen (edessä oik.) sekä jo sadan vuoden ikäpyykin ohittaneet sotiemme veteraanit Pentti Kinnunen (toinen oik.) ja Veikko Määttänen ja hieman nuoremmat Eino Kastinen ja Reino Kurvinen. Rivin keskellä juhlapuhuja, eversti evp. Jouni Mattila.

Ilomantsissa itsenäisyyspäivää vietettiin perinteisin menoin. Kivilahden sankarihautausmaalle laskettiin seppele kello yhdeksän. Samaan aikaan vietettiin Koitajoen Kallioniemessä kyläyhdistyksen ja Ilomantsi-Seuran perinteistä itsenäisyyspäivän avausta.

Jumalanpalvelukset pääseurakuntien kirkoissa alkoivat kello 10, ja niiden jälkeen suoritettiin kunniakäynti sankarihaudoilla. Ilomantsin kunnanvirastolla nautittujen juhlakahvien jälkeen alkoi itsenäisyysjuhla, jonka aluksi yleisön toivotti tervetulleeksi kunnanhallituksen puheenjohtaja Tapio Tykkyläinen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

 

Juhlapuheessaan eversti evp. Jouni Mattila avasi joensuulaisen sotahistorian ja sotataidon dosentin, FT Pasi Tuunaisen kokonaisvaltaista tutkimustyötä Talvisodasta. Tuunainen oli saanut tutkimuksessaan Talvisodan kaikkien toimien (siviili- ja sotilastoimet) kokonaisarvosanaksi hyvän, eli 8,3.

- Uskon itse, että Taivaan Isän johdatuksesta ja tästä kaikesta muodostui Talvisodan ihme. Koti, uskonto ja isänmaa olivat tuolloin ja ovat edelleen kansakuntamme kantavia voimia. Talvisodan lopputulokseen vaikutti ennen kaikkea kansamme yksimielisyys, Mattila totesi.
Puheensa jälkimmäisessä osassa hän käsitteli veteraanijärjestöjen perinnetyön tulevaisuutta.

Musiikkia juhlassa tarjosivat Ilomantsin Mieslaulajat Ilkka Vesalan johdolla.

Kommentoi

Hae sivuilta