Julkaistu 

Ilomantsissakin hamppua kasvattavalle yrittäjälle sakkotuomio

Viime kesänä hamput olivat pienellä taimella. KUVA: HELENA ROMPPANEN Viime kesänä hamput olivat pienellä taimella. KUVA: HELENA ROMPPANEN

Ilomantsissa puutarhakoulun entisissä kasvihuoneissa hampunsiemeniä kasvattava Hannu Hyvönen on tyytyväinen viime kesän kasvutuloksiin, mutta sai yllätyksekseen hiljattain Iisalmen käräjäoikeudessa sakkotuomion lääkerikoksesta. Tuomio tuli Iisalmessa vuonna 2018 tapahtuneesta kasvatuksesta. Hän itse katsoo kasvattavansa siemeniä, jossa sivutuotteena syntyy kasvimateriaalia.

– Sakkotuomio yllätti hampunkasvattajat koko Suomessa, minusta tässä on nyt selvä käsitesekaannus ja jopa möhläys, arvioi hän.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

 

 Oikeus hylkäsi syyttäjän vaatiman syytteen huumausainerikoksesta, sillä oikeudessa ei voitu osoittaa todeksi, että Hyvönen olisi kasvattanut hamppua käytettäväksi huumausaineena. Oikeus kuitenkin katsoi Hyvösen syyllistyneen lääkerikokseen ja tuomitsi siksi sakkoa. Hyvönen hakee valitusoikeutta tuomiostaan.

 –On eri asia tuottaa lääkekasvin kasvimateriaalia myyntiin tai tuottaa siemeniä osana lääkekasvin kasvinjalostusta. Tässä vaiheessa lääkelakia ei voitu rikkoa, sillä emme olleet tuottaneet lääkeaineita, vaan siemeniä, hän korostaa.

 

 

 Hyvönen kasvattaa Ilomantsissa Finola-lajikkeen ja Swiss Dream -lääkelajikkeen risteytystä.  Finola  on Suomessa kehitetty öljyhamppulajike. Sen huumausainepitoisuus jää EU:n rajojen alle. Finolan siemenistä puristetaan öljyä, josta puolestaan valmistetaan muun muassa lisäravinteita.

– Tavoitteenamme on kehittää Finolasta peltoviljelyyn soveltuva öljysiemenlajike,  jonka lehtimateriaalia voisi käyttää myös lääketuotannossa.

 – Alustavasti on tehty myös selvityksiä hamppupilsnerin tai hamppuhunajan tuotannosta. Myös lääkinnällisiä aineita sisältävän lehtimateriaalin jatkojalostusmahdollisuuksia selvitellään. Odotellaan nyt rauhassa päätöksiä.

 

Kommentoi

Hae sivuilta