Julkaistu 

Valtuusto äänesti kyläkoulut kiinni

Ensi syksystä lähtien Ilomantsin kaikkien alakoululaisten pitää mahtua opiskelemaan Pogostan koululle, jonka etualalle rakennetaan parhaillaan uutta ruokalaa. Ensi syksystä lähtien Ilomantsin kaikkien alakoululaisten pitää mahtua opiskelemaan Pogostan koululle, jonka etualalle rakennetaan parhaillaan uutta ruokalaa.

Ilomantsissa ei ole enää yhtään kyläkoulua ensi syksystä lähtien. Kunnanvaltuusto päätti äänin 17 – 10 lakkauttaa kaksi viimeistä kyläkoulua, Iknonvaaran ja Lylykosken koulut.
Yhden kyläkoulun eli Iknonvaaran säästämistä puolustettiin puheenvuoroissa muun muassa lapsiperheiden palvelujen turvaamisella ja edes yhden vaihtoehdon tarjoamisella kirkonkylän koulun lisäksi. Iknonvaaran säilyttämisen puolesta puhunut Tanja Pesonen totesi muun muassa kyläkoulujen olevan todellinen vetovoimatekijä, kun lapsiperheet miettivät muuttoa maaseudulle.
Kummankin kyläkoulun lakkauttamisen kannalla olleet vetosivat puolestaan kunnan taloustilanteeseen, säästöihin ja kyläkoulujen kuntoon, remonttitarpeita kun on selvitysten mukaan molemmissa. Esityksen yhden koulun mallista tehnyt Eila Piippo muun muassa totesi, että ellei kouluja lakkautettaisi, olisi kunnan etsittävä säästöjä jostain muualta, esimerkiksi taksojen korotuksilla, kiinteistöverojen nostolla tai vaikkapa kirjaston aukioloaikojen supistamisella.
Päätöksen jälkeen esitti Kyösti Ikonen, että kunta käynnistää keskustelut Joensuun kaupungin kanssa Kivilahden ja Tyrjän alueen koululaisten sijoittamisesta Uimaharjun kouluun.
Viimeisen 30 vuoden aikana noin 20 kyläkoulua lakkautetussa Ilomantsissa päätöksenteko kouluasioissa on vanhastaan herättänyt suuria tunteita ja keskustelua. Tällä kertaa valtuusto käytti asian puimiseen vain reilun tunnin ja 18 puheenvuoroa. Yleisöäkin paikalla oli vain puolenkymmentä ihmistä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta