Julkaistu    |  Päivitetty 

Aktiivihiilitehtaan rakennuslupa vetämään

Vapon toimitusjohtaja Vesa Tempakka (vas.), Vapo Carbonsin liiketoiminnanjohtaja Jaakko Myllymäki ja Vapon Ilomansin tehtaan laitospäällikkö Antti Virtanen katsastivat uuden aktiivihiilitehtaan tontin. Vapon toimitusjohtaja Vesa Tempakka (vas.), Vapo Carbonsin liiketoiminnanjohtaja Jaakko Myllymäki ja Vapon Ilomansin tehtaan laitospäällikkö Antti Virtanen katsastivat uuden aktiivihiilitehtaan tontin.

Vapon toimitusjohtaja Vesa Tempakka ja Vapo Carbonsin liiketoiminnanjohtaja Jaakko Myllymäki tapasivat maanantaina Ilomantsin kunnanvaltuuston kanssa. Tapaamisessa selviteltiin uuden aktiivihiilitehtaan alustavia aikatauluja. Lisäksi tiistaille oli suunnitteilla keskustelu Ilomantsin elinvoimatoimikunnan kanssa.

Vapon ostotarjous 3,46 hehtaarin tontista nykyisen tehtaan tuntumasta hyväksyttiin kunnanvaltuuston kokouksessa maanantaina.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

-Haemme seuraavaksi kunnalta rakennuslupaa ja viimeistelemme sopimuksen yksityiskohtia. Toukokuussa olisi tarkoitus aloittaa tehtaan pohjavalmistelut, Vesa Tempakka kertoo.

Uudelle tehtaalle varattu tontti tulee limittymään osittain vanhan kanssa.

-Tarkoitus olisi muodostaa toiminnallinen kokonaisuus siten, että aluetta käytettäisiin mahdollisimman tehokkaasti, toteaa Jaakko Myllymäki.

 

Nykyinen pelletintuotanto tulee olemaan kiinteä osa aktiivihiilen tuotantoa. Turvetta tullaan nostamaan entiseen tapaan paikallisia yrittäjiä hyödyntäen. Aktiivihiilen valmistukseen käytetty turve vaatii sen sijaan tarkempaa laaduntarkkailua.

Tempakka ja Myllymäki vakuuttavat, että aktiivihiilitehtaan ympäristövaikutukset tulevat jäämään erittäin pieniksi.

-Laitos on suunniteltu sellaiseksi, että jätevettä ei käytännössä synny ollenkaan ja ilmastopäästöt ovat 50-70 prosenttia alhaisemmat, kuin nykyisessä lämpölaitoksessa, Myllymäki sanoo.

Ilomantsin aktiivihiilitehdas valmistuu näillä näkymin vuonna 2020.

Kommentoi

Hae sivuilta