Julkaistu 
Sirpa Sutinen

Kiihtelysvaaran kirkon rakentaminen esillä kirkkoneuvostossa

Kiihtelysvaaran kirkon palosta säästynyt kellotapuli on vuodelta 1856. Se on uusittu yläosastaan vuonna 1931. Edellinen tapuli paloi salaman sytyttämänä vuonna 1813. Kiihtelysvaaran kirkon palosta säästynyt kellotapuli on vuodelta 1856. Se on uusittu yläosastaan vuonna 1931. Edellinen tapuli paloi salaman sytyttämänä vuonna 1813.

Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto käsittelee ylihuomenna keskiviikkona kokouksessaan tulipalossa tuhoutunutta Kiihtelysvaaran kirkkoa ja suunnitelmia mahdollisen uuden kirkon rakentamiseksi.
Vuonna 1770 valmistunut kirkko paloi varhain sunnuntaiaamuna 23. syyskuuta.  Tulipaloon liittyvät viranomaisten tutkimukset ovat päättyneet lukuun ottamatta kirkon raunioiden tutkimusta. Museovirasto suositteli palojätteen tutkimista arkeologisin menetelmin. Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymä on tilannut tarjouskilpailun perusteella maapohjan tutkimustyön Ark-byroo Oy:ltä. Työt kirkon raunioilla on jo käynnistetty. Tutkimustyön kokonaiskustannukset ovat noin 50 000 euroa.
Kiihtelysvaaran kirkko oli vakuutettu OP Pohjolassa. Rakennuksen vakuutusarvo on reilut 2,1 miljoonaa euroa ja irtaimiston reilut 0,5 miljoonaa euroa. Neuvottelut vakuutuskorvauksista ovat käynnissä.
Kiihtelysvaaran asukkaat ovat olleet aktiivisia suunnittelemaan lahjoituksia ja rahankeräystä menetetyn kirkon vuoksi. Keräykset voidaan kuitenkin käynnistää vasta sen jälkeen, kun uuden kirkon rakentamisesta on tehty päätös. Seurakuntalaiset toivovat luonnollisesti uuden kirkon rakentamista.
Keskiviikkona kokoontuvalle yhteiselle kirkkoneuvostolle esitetään, että se asettaa suunnittelutoimikunnan kokoamaan alustavia toimenpiteitä uuden kirkon rakennushankkeen käynnistämiseksi. Päätöksen mahdollisesta uuden kirkon rakentamisesta tekee Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto.
Viime vuonna Kiihtelysvaarassa pidettyihin jumalanpalveluksiin osallistui reilut 2 600 henkilöä, eli keskimäärin noin 50 osallistujaa jokaisessa messussa. Vainajien hautaan siunaamisia oli viime vuonna 19. Tällä hetkellä jumalanpalvelukset pidetään Kiihtelysvaaran seurakuntatalolla. Tavoitteena on, että seurakuntataloa voitaisiin käyttää väliaikaisesti myös hautauksiin. Tämä vaatii kuitenkin luvan Joensuun kaupungin terveysviranomaiselta.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta