play

Hyppee syrjään sarja: Ilomantsi tuntui heti kodilta - paikkakunnan palvelutarjonta saa pariskunnalta ylistystä

Donald Jordan ja Heli Kontio viihtyvät Ilomantsissa mainiosti. He pitävä paljon myös lumesta ja tekevät mielellään lumitöitä.

Donald Jordan ja Heli Kontio viihtyvät Ilomantsissa mainiosti. He pitävä paljon myös lumesta ja tekevät mielellään lumitöitä. Kuva: Mervi Nevalainen

Mervi Nevalainen

Puolitoista vuotta Ilomantsissa asuneet Heli Kontio ja Donald Jordan viihtyvät täällä hyvin. Bostonista kotoisin oleva Jordan nauttii lumesta, vaaramaisemista, mäntymetsistä, luonnosta ja järvistä.

– Maisema on täällä hyvin samanlaista kuin kotiseudullani.

Heli Kontio on syntyisin Möhkön Haapovaarasta.

– Isäni oli rajamies ja pitkään asuttiin Hattuvaarassa ja sitten tässä kirkonkylällä.

Kontio muutti nuorena Ilomantsista Tempereelle opiskelemaan.

– Opiskelut jäivät, kun työ kutsui. 1990-luvun ison laman jälkeen suuntasin silloisen mieheni kanssa Singaporeen. Suomeen palasin vuoden 2004 alussa.

Ilomantsissa hän kävi lähtönsä jälkeen kerran vuonna 2019.

– Päätimme ystäväni kanssa lähteä lukiosta 40 vuotta aiemmin ylioppilaiksi päässeiden juhlaan. Juhla oli oikein lämminhenkinen, tapasimme vanhoja tuttuja.

Jordan saapui Suomen Helsinkiin ex-vaimonsa ja pienen poikansa kanssa keväällä 2000.

Kontio ja Jordan tapasivat helsinkiläisessä kahvilassa sovitusti vuonna 2007. Kun he näkivät toisensa, ainakin Jordan tunnustaa sen olleen rakkautta ensisilmäyksellä.

Molemmat tekevät etätöitä Metropoli AMK:ssa. Jordan rakennus- ja kiinteistöalalla, Kontio viestintäpuolella. 70-vuotias Jordan on osa-aikaeläkkeellä.

– Etätyöskentely alkoi koronan alussa ja pomot ovat olleet myönteisiä sen jatkamiselle edelleen. Se mahdollisti, että pystyimme muuttamaan Ilomantsiin, Kontio kertoi.

Pariskunta asui Helsingin Siltamäessä pienehkössä asunnossa kuuden huoneiston taloyhtiössä.

– Taloyhtiössä alkoi suuri remontti, joten siitä oli muutettava pois. Etsimme asuntoa ja sitten Don sanoi, että miksi ei mentäisi sinne, mistä sinä olet kotoisin. Tulimme käymään Ilomantsissa ja hän ihastui paikkakuntaan heti. Totesi, että on kuin olisi kotiinsa tullut.

Heidän mielestään Ilomantsissa ihmiset ovat äärettömän ystävällisiä.

– Asuin myös Seinäjoella, mutta ihmiset ovat täällä ihan erilaisia, Jordan huomautti.

Hyvää tukea

Pariskunta muutti tänne 2021 juhannuksen aikaan. Elokuussa Jordanilla todettiin kurkkusyöpä.

– Talvi oli ihan kauhea, ei ehditty nauttia tänne muutosta. Don kävi seitsemän viikon ajan päivittäin hoidoissa Joensuussa. Kasvainta ei voitu leikata, mutta onneksi hoidot tehosivat, ja kasvain suli pois. Hänen piti opetella syömäänkin uudestaan. Tuona aikana havaitsimme, miten hyvää sairaanhoito Suomessa on.

Tämä on paras paikka, missä olen asunut.
Donald Jordan

He kehuvat hoitoa niin Joensuussa, Kuopiossa kuin Ilomantsin terveyskeskuksessa ja kotihoidossa.

– En koskaan olisi saanut sellaista hoitoa USA:ssa. Sieltäkin on minulla kokemusta, totesi Jordan.

Vertailuna he kertovat, että Bostonissa, vaikka olisi sairaanhoitovakuutus, hoitoon pitää jonottaa, ja se on todella kallista.

– Myös henkistä tukea Don sai. Ihmiset ovat olleet niin kannustavia ja kilttejä. Sairauden myötä uskonto on tullut hänelle läheisemmäksi, ja hän on saanut keskusteluapua myös luterilaisesta seurakunnasta, jatkoi Kontio.

”Paras paikka”

Ilomantsissa pariskunta viihtyy todella hyvin. Jordan jopa sanoo, että hän rakastaa elämää täällä.

– Tämä on paras paikka, missä olen asunut.

– Vaikka viime talvi oli niin raskas, viihdymme täällä tosi hyvin. Meistä tuntuu, että nyt olemme kotona. Minulla on täällä vanhojakin tuttuja ja olen saanut uusia. Olen kiitollinen, miten monipuolinen ja hyvä kansalaisopiston tarjonta täällä on. Käyn kahdella karjalankielenkurssilla ja kanteleen soittoa olen opetellut Liisan (Matveinen) johdolla, jatkoi Kontio.

Hän käy myös pienkanteleryhmässä.

– Siihen innostan ihmisiä mukaan, siihen voi tulla kuka vaan.

Myös Ilomantsin muu palvelutarjonta saa pariskunnalta ylistystä. Heidän mukaansa hyvän apteekin ja rautakaupan lisäksi on pari elintarvikekauppaa sekä kodintarvikekauppa. Ainut mitä Jordan kaipaa on Lidl, tai on toinenkin kaipuu. Hän haaveilee, että Ilomantsissa toimisi henkilöjunaliikenne.

– Donin mielestä täällä on maailman paras leipomo. Myös Pogostan tietoverkkopalvelu on huippu, Kontio ylisti.

Lunta Jordan ihastelee, mutta ei pidä itikoista. 2,5 miljoonan asukkaan kaupunkiin Bostoniin hän ei kaipaa. Perhettä ja ystäviä toki on ikävä, mutta hän ei aio palata synnyinseudulleen. Jordanin 23-vuotias poika asuu äitinsä kanssa Seinäjoella, ja on vieraillut Ilomantissa. Myös hän on ihastunut isänsä kotipaikkakuntaan.

Jordanin vapaa-aika kuluu pitkälti tietokoneen ääressä, jonka kautta hän pitää yhteyttä lukuisiin ystäviinsä. Sieltä hän seuraa myös yhteiskunnallisia asioita, maailman politiikkaa ja lukee lehtiä.

Paikkakunnan kulttuuritarjonta miellyttää heitä. Rivitalohuoneiston takapihalle he ovat laittaneet pienen kasvimaan, josta saavat syötävää ruokapöytään.

– Lisäksi minä neulon ja kävelen paljon sauvojen kanssa, kertoi Kontio.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta