Jasper ja Juuso: Superhienoja teoksia Karhufestivaalilla!
Karhufestivaalin pariveiston teokset kirvoittivat tohmajärveläisiltä Jasper ja Juuso Keinäseltä ylistäviä kommentteja. Vuoden 2024 Karhufestivaalin moottorisahaveiston kilpailussa teemana oli Leikkikäämme, jolla haettiin nimenomaan lapsia kiinnostavia teoskokonaisuuksia.
”Ihan superhienoja”, luonnehti Juuso, 11, kaksipäiväisessä kisassa syntyneitä veistoksia.
Kun häneltä kysyi, mikä teoksista tekee superhienoja, analyysi oli selkeä:
”Söpöys, luovuus ja mielikuvituksen käyttö.”
Roikkuva oranki herätti kiinnostuksen
Jasper ja Juuso olivat äitinsä Taija Tykkyläisen kanssa tutustumassa Karhumetsän veistoalueella oleviin teoksiin Karhufestivaali-viikon päätteeksi illansuussa sunnuntaina 11. elokuuta, kun sahan pärinä oli Ilomantsissa jo tältä vuodelta vaiennut. Taija on kotoisin Ilomantsista, ja hän on vieraillut festivaalilla aiemminkin ja usein samalla reissulla, kun on käynyt katsomassa vanhempiaan.
Nyt kaikkiaan yhdeksästä uudesta teoksesta Juuson yksi suosikeista oli Monkeys Teamin eli CARW4:n ja Riku Elomaan tekemä Ilokerho-kokonaisuus, jossa pääelementtinä on karhu istumassa jänismoottoripyörän selässä ja tassut sen korvakahvoissa kiinni.
Juuson erityisen huomion teoksessa herätti köydessä roikkuva oranki, jonka hän tietää näkemänsä luontodokumentin perusteella olevan uhanalainen eläin.
”Juuso on lahjoittanut rahaakin orangin suojeluun”, osasi pikkuveli Jasper kertoa ja äiti Taija täydensi, että lahjoitus meni hyvään tarkoitukseen Maailman luonnonsäätiön WWF:n kautta.
Jani Grönlundin (vas.) ja Timo Teittisen tekemä Riemun taakka -teos oli Taija Tykkyläisen suosikki. Kuva: Riitta Ryynänen
Toiveissa oma karhupaikka lapsille
Jasperin, 9, mielestä Karhumetsän kaikki teokset olivat hienoja. Hänelle puunveisto on tuttu juttu pienemässä määrin, sillä hän tapaa veistää puuta puukolla.
Puukko on varmasti tuttu väline myös tuohi- ja päretöitä tehneelle moottorisahaveistäjälle Jani Grönlundille, joka Karhufestivaalin pariveistokisassa teki Riemun taakka -teoksen yhdessä Timo Teittisen kanssa. Tämä taidolla rakennettu pomppukiikkukarhu oli puolestaan Taija Tykkyläisen suosikki.
Päiväkodissa työskentelevä Taija kertoi sielunsa silmillä näkevänsä nyt tehtyjä teoksia hyvinkin esimerkiksi jossakin leikkipuistossa tai päiväkodin pihalla. Hänen mielestään muun muassa Aimo Laitisen ja Kari Viinikankaan tekemä Mennään leikkipuistoon -tasapainorata olisi matalaprofiilisena käyttökelpoinen lasten leikkeihin.
Myös Karhufestivaalin veistokisan järjestäjällä, Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksellä, on suunnitelmissa hyödyntää nyt valmistuneita teoksia lasten omaan karhupaikkaan veistoalue Karhumetsän tuntumaan. Tähän toteutukseen on tarkoitus hakea rahoitusta. Teosten hyödyntämistä ennen täytyy luonnollisesti varmentaa teosten käytön ja niiden esillepanon turvallisuus.
Päiväkodissa töissä oleva Taija Tykkyläinen näkisi esimerkiksi Aimo Laitisen ja Kari Viinikankaan tekemän tasapainoradan sopivan leikkipuistoon. Kuva: Riitta Ryynänen
Karhu sopii Ilomantsin keulakuvaksi
Taija Tykkyläisen mielestä on hieno asia, että karhusta on muodostunut Ilomantsin keulakuvahahmo. Hänelle on henkilökohtaisestikin karhu läheinen, voimaeläin, mistä kertoo käsivarressa oleva, häntä itseään ja kahta poikaansa kuvaava karhuperhe-tatuointikin.
”Itse olen nähnyt karhun viime kesänä omalla takapihalla, ja kokemus oli huikea. Pari päivää sitten kuulin ulkona ollessa karhun mölinää, ja koira alkoi sitä haukkua.”
”Oma suhtautumiseni karhuun on sekä kunnioitusta että pelkoa. Karhu on sellainen suomalainen jurrikka, mutta jotenkin hyväntahtoinen ja lempeä, oman tiensä kulkija.”
Taija Tykkyläiselle karhu on läheinen eläin, mistä kertoo käsivarressa oleva tatuointikin. Kuva: Riitta Ryynänen