Julkaistu 
Jani Rolamo

Markku Niemi kiintyi Ilomantsiin ensisilmäyksellä

Markku Niemi ihmettelee, miksei useampi ilomantsilainen palaa juurilleen eläköidyttyään. Hän on löytänyt Ilomantsista niin harrastuksia kuin ystäviäkin. KUVA: LEILA VIRNES Markku Niemi ihmettelee, miksei useampi ilomantsilainen palaa juurilleen eläköidyttyään. Hän on löytänyt Ilomantsista niin harrastuksia kuin ystäviäkin. KUVA: LEILA VIRNES

– Jos joku olisi silloin sanonut, että tulet asumaan täällä, en olisi uskonut, Markku Niemi naurahtaa muistellessaan ensikäyntejään Ilomantsissa.
Vantaan Korsosta kotoisin oleva Niemi ei kenties ole tyypillisin ilomantsilainen, sillä hän muutti tänne vasta eläköidyttyään. Puolisolla Vilma Huovisella oli Tuupovaarassa mökki, jossa tuli yhdessä käytyä, ja Pogostan Sanomien lehti-ilmoituksessa nähty Ilomantsissa sijaitseva mökki houkutteli sen verran, että sitä käytiin ohimennen katsomassa. Siitä se sitten lähti.
– Luonto on täällä todella läsnä, ja ennen kaikkea täällä on ihanat ihmiset. Ilomantsi on erityinen paikka jopa Pohjois-Karjalassa; vähän kun menet muualle, niin kaikki on ihan erilaista. Kaikki ovat täällä niin ystävällisiä, sydämellisiä ja avuliaita, ja tuossa kylän lankkupolulla kulkiessa saattaa jäädä suusta kiinni ihan vieraan ihmisen kanssa. Täällä ei tarvitse tuntea itseään vieraaksi, Niemi iloitsee.
Luonto oven takana
Pariskunta päätyi ostamaan mökin, ja he suunnittelivat sitä aluksi vain kesämökiksi. Niemen jäätyä osatyökyvyttömyyseläkkeelle mökillä tuli vietettyä enemmän aikaa sitä kunnostaen, ja tällöin syntyi ajatus muutosta Ilomantsiin. Lopulta vuoden päästä pariskunta muutti mökkiinsä aluksi tilapäismuuttajina. Asumista mökissä kesti kaksi vuotta, kunnes he päättivät muuttaa vielä lähemmäs kirkonkylän palveluja.
– Olen ollut tosi tyytyväinen, tässä on kaikki tarvittava lähellä. Ja kun ovesta astut ulos, niin olet käytännössä luonnossa, Niemi ihastelee.
Hän on Ilomantsissa innostunut myös kalastuksesta.
– Kalavedet on aina lähellä. Aluksi uistelin rannalta, mutta sitten piti ostaa vene, enkä kyllä ole sitä katunut. On kiva soudella tuolla ja kuntokin pysyy hyvänä.
Niemi kummastelee, mikseivät useammat Ilomantsista lähteneet palaa tänne viettämään eläkepäiviään. Hän ei näe Ilomantsin palveluissa puutteita, eikä esimerkiksi terveyskeskukseen ole koskaan ollut hankala päästä.
– Sen kun olen kävellyt sinne, jos on ollut asiaa, hän nauraa.
Hän kehuu myös pieniä asumiskustannuksia, eikä sano etäisyyden lapsenlapsiin ja näiden lapsiinkaan olleen ongelma. Palvelut voisi tosin merkitä vielä paremmin näkyville, esimerkiksi uimarannalle ohjaava kyltti on hänestä vähän piilossa.
Lapsuusmuistoja mieleen
Eräänkin kerran aamulenkille mennessään Niemi kertoo nähneensä jäniksen ennen ihmistä, ja pysähtyneensä ääneen miettimään, mikä tässä kylässä oikein viehättää. Hän pohti, että ehkä se muistutti hänen lapsuutensa Korsoa, jossa ei myöskään ollut juuri mitään, mutta silti ihan kaikki.
– Kerran Vilman kanssa kävellessä tuumasin, että tuntuu kuin olisin aina asunut täällä. Kyllä tänne on kiinni kasvanut.
– Ei tätä paikkaa pysty niin paljon kehumaankaan kuin olisi aihetta! Jos koskaan vähääkään täällä oleskelua harkitsee, niin kannattaa tulla kesällä edes viikoksi pariksi lomailemaan, niin näkee ja ymmärtää mistä puhun. Tiedä vaikka jäisi tänne, niin kuin minulle kävi, Niemi naurahtaa.
Niemen mukaan Ilomantsissa on sopivasti kaikkea
– Täällä on kuin herran kukkarossa nyt koronankin aikaan. Mielenrauhaa jos kuka hakee, niin täältä sitä saa, mutta ei tämä silti ole mikään unelias kylä. Niin hyvä paikka Ilomantsi on, että ei täältä lähde kuin saappaat jalassa, hän tiivistää.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta