Julkaistu 

Kesäaikaan kakkujen koristeet löytyvät luonnosta

Henna Pikkarainen käyttää kakkujen koristelussa luonnon kasveja. Henna Pikkarainen käyttää kakkujen koristelussa luonnon kasveja.

Kesäkuussa Ilomantsiin Punkaharjulta paluumuuttaneen Henna Pikkaraisen työpöydällä odottelee käsittelijäänsä hiirenvirnaa, kanervaa ja mustikanvarpuja. Hän ei ole sitomassa kukkakimppuja, vaan ryhtyy koristelemaan kakkuja.
– Olen minä kukka-asetelmiakin tehnyt, mutta luonnosta ja kukkapenkistä löytyy paljon kakkujen koristeeksi sopivaa. Netistä löytyy ohjeita, mikä käy syötäväksi, kertoo hän.
Luonto tarjoaa kaunista melkein ympäri vuoden.
– Vihreää ainakin löytyy helposti, vaikkapa mustikan ja puolukan oksia.


Henna Pikkarainen on koulutukseltaan suurtalouskokki. Töitä hän on tehnyt niin kotihoidossa kuin muissakin asiakaspalvelutehtävissä, Ilomantsista löytyi työtä henkilökohtaisena avustajana. Kakkuharrastus lähti kymmenkuntavuotta sitten niin hyvin vauhtiin, että hän perusti toiminimen.
– Teen tilaustöitä, lähinnä täyte- ja voileipäkakkuja, mutta muitakin leivonnaisia tarpeen mukaan.
Pikkaraisen kakut eivät ole vain kauniita päältä.
– Vaikka koristelu on tärkeää, niin todella tärkeää on se, mitä kakun sisällä on. Keitän jokaista kakkua varten hillot erikseen, ja siitä onkin tullut hyvää palautetta, kakuissa maistuvat marjat hyvin.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY


Ruokavaliot ja allergiat on haaste myös juhlapöydässä.
– Jotkin ruokavaliot ovat helpompia, mutta olen tehnyt melkeinpä kaiketontakin kakkua. Kananmunatonta kakkupohjaa tehdessä meinasi kyllä usko loppua.
Kokenut kuitenkin konstit keksii, esimerkiksi vegaanikakkuun hän loihti upean värin punajuurihummus-kuorrutteella.
Oma haasteensa ovat erilaiset teemakakut. Hän on tehnyt muun muassa tukkirekan kakun päälle, suloisia töppösiä ristiäiskakkuihin tai kalastajan verkkoineen siniselle järvelle.
– Ne syntyvät helpoiten sokerimassasta, sitä voi värjätä ja muovata. En juurikaan käytä muotteja, vaan muotoilen kaikki kirjaimetkin teksteihin itse, kertoo hän.


Voilepäkakuissa koristeet syntyvät puolestaan helposti salaateista ja vihanneksista. Avainsana Henna Pikkaraisen kakuissa on runsaus, ja hänelle on tärkeää myös silmän ruoka.
– Runsaus myös maistuu, tuo herkullisuuden tuntua.
Yksi onnistumisen tae on tietysti riittävä kostutus.
– Kakku saa olla mieluummin  liian kostea kuin kuiva. Esimerkiksi voileipäkakkua ei annata tilata joseuraavaksi päiväksi, sen pitää saada kostua ja maustua.


Pikkarainen palasi kotiseudulleen Punkaharjulta, sitä ennen hän asui muun muassa Parikkalassa. Paluu oli helppo.
– Minulla oli koko kevään rauhaton olo ja tiesin, että jotain pitää tehdä. Nyt kun päätös ja muutto on tehty, olen ollut levollisin mielin. Ilomantsissa on hyvä olla.
Muualla käyneenä hän katsoo kotiseutuaan arvostavin silmin.
– Täällä on hyvät palvelut, joista on syytä olla kiitollinen. On hyvät liikuntamahdollisuudet, kaupasta saa kaiken mitä ihminen tarvitsee ja luonto on lähellä.
Uusi kotikin on  mielunen ja pienen pintaremontin myötä siitä tuli oman oloinen.
– Keittöremonttiakin mietin, kun leipomiseen tarvitsee työtilaa. Mutta kyllä tässä hyvin mahtuu tekemään ja säilytystilaakin on ihan  riittävästi.
Liikunnallinen paluumuuttaja löysi nopeasti entiset harrastuksetkin.
– Ladypesikseen lähdin mukaan, se on tosi mukavaa!

Kommentoi

Hae sivuilta