Julkaistu 

”Möhkön kultaiset kesät”

Neljä vuotta sitten Ilomantsiin muuttanut Toni Niittynen viihtyy seudulla, jossa hän vietti paljon lapsuutensa kesiä. Neljä vuotta sitten Ilomantsiin muuttanut Toni Niittynen viihtyy seudulla, jossa hän vietti paljon lapsuutensa kesiä.

Tietotekniikkayrityksen syyskuun alussa perustanut ilomantsilainen Toni Niittynen muutti paikkakunnalle lähes neljä vuotta sitten.
– Äidin ja minun yhteinen unelma oli, että saisimme joskus asua Ilomantsissa. Äitini nukkui pois 2011 ja minä toteutin unelman.
Niittysen äiti oli syntyjään Ilomantsin Möhköstä.
– Meillä on Möhkössä edelleen yhteisessä käytössä suvun vanha maatila. Vietin lapsuuteni kesät täällä ja usein muistelen Möhkön kultaisia kesiä, ne ovat edelleenkin niitä hienoimpia muistoja ja kokemuksia elämässäni. Möhkössä saimme olla omassa kuplassa, Niittynen hehkuttaa.
Yksinhuoltajaäiti pakkasi perheensä julkisiin kulkuvälineisiin ja matkasi Möhköön.
– Meitä on viisi lasta. Äidilläni ei ollut ajokorttia, mutta niin vain aina Möhköön koulujen kesälomiksi tulimme. Kauppa-asioilla kävimme postiautolla tai enon kyydillä.
Tänne kotiutuneet
Niittynen on kuuden lapsen isä.
– Vanhin tytär jäi opiskelemaan Espooseen, kun muutimme tänne. Hän jäi asumaan veljeni perheeseen eli kummiensa luokse. Muuten en olisi häntä sinne jättänytkään. Nyt hän on kahdenkymmenen vanha.
Perheen toiseksi vanhin lapsi – juuri täysi-ikäisyyden saavuttanut – opiskelee Joensuussa. Seuraavat ovat yhdeksäs- ja kuudesluokkalaiset. Perheen pienimmät ovat 3- ja 5-vuotiaat.
Niittynen on ehtinyt elämänsä aikana moneen. Hän on valmistunut muun muassa leipuriksi.
– Tytär valmistui leipuri-kondiittoriksi ja vaimo aloitti oppisopimuskoulutuksen Parppeinpirtillä. Meillä on kyllä ollut iloinen vuosi, Niittynen ihastelee.
Koko perhe oli valmis muuttamaan maaseudulle, vaikka kaikki ovatkin syntyneet kaupungissa.
– Vaimo on viettänyt lapsuuden kesiään paljon mummolassaan Suonenjoelle. Lapsemme ovat sosiaalisia ja ovat saaneet hyvin kavereita ja löytäneet harrastuksiin.
Leipuriksi opiskellessaan Niittynen halusi esitellä täkäläisiä perinneruokia ja myös opettaja innostui niistä.
– Saimme tehdä siellä karjalanpiirakoita, kukkosia, vatruskoita ja kukkoja. Nyt vaimoni tekee jo paremmat karjalanpiirakat  kuin minä. On oppinut pirtillä.
Yrittäjäksi
Espoossa asuessaan Niittynen työskenteli menestyvän firman tuotepäällikkönä. Työpäivät venyivät pitkiksi ja työ sisälsi matkustamista, vuodessa saattoi olla lähes parisataa reissupäivää/hotelliyöpymistä.
– Silloin olin vähällä polttaa itseni loppuun. Nyt vaan mietin, että miten ihminen ei voi nähdä omaa tilaansa. Jos työpsykologi ei olisi asiaan puuttunut, ties miten olisi käynyt, työnarkomaaniksi itseään sanova Niittynen pohtii.
Ilomantsiin muuton jälkeen hän on tehnyt erinäisiä remonttihommia kunnes syksyllä perusti oman yrityksen.
– Vauvan askelin, toiminimellä lähden yrityksessä liikkeelle.
Yrityksen perustaminen vaati pari vuotta.
– Monta kertaa oli mielessä hylätä koko ajatus, kun asiat kangersivat, mutta kun en ole luovuttajaluonne. Esimerkiksi starttirahan hakeminen oli todella haasteellista. Koko yrittäjäksi ryhtyminen olisi jäänyt ilman Business Joensuun työntekijöitä ja paikallisen pankin yritysneuvojaa. Heiltä sain ihan korvaamattoman tuen ja neuvonnan, Niittynen ihastelee.
Yrityksessään hän auttaa ja opastaa ihmisiä erilaisten mobiililaitteiden käytössä ja ongelmien ratkaisemisessa. Vaikka hän tietokoneammattilaisena omaakin hienot termit, hän lupaa, että puhuessaan asiakkailleen hän käyttää kaikkien ymmärtämiä termejä.
– Internetin välityksellä saan etäyhteyden asiakkaan koneelle, jolloin näemme saman tietokonenäkymän ja asioista on helppo keskustella.
Niittynen tekee yrityksille Facebook- ja kotisivuja ja ylläpitää niitä.
Kierrätys on Niittyselle tärkeää ja harrastuksenaan hän on tehnyt ja tekee 200 litran öljytynnyreistä huonekaluja.
– Niistä voi tehdä vaikka terassikalusteita. Ihmiset ovat olleet niistä aika kiinnostuneita.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta