Julkaistu 

Järkäleitä jääkauden jäljiltä

Ilomantsin Hömötistä löytyy jääkauden paikalleen suunnittelemat ja asettelemat suuret ”myllynkivet”. Ilomantsin Hömötistä löytyy jääkauden paikalleen suunnittelemat ja asettelemat suuret ”myllynkivet”.

 

Suomen suurimmaksi mainittu Kummakivi ”keikkuu” Ruokolahden Hauklapissa peruskallion päällä. Se on seitsemän metriä leveä, viisi metriä korkea ja sen on arvioitu painavan noin 500 tonnia.  Wikipedian mukaan geologi Aimo Kejonen on arvioinut jäämassojen kuljettaneen Kummakiven nykyiselle paikalleen noin 11 000 – 12 000 vuotta sitten.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

 

 

 

Ilomantsilainen Matti Karvinen kertoo törmänneensä vaimonsa Airan kotitilalla Hömötissä lähes 60 vuotta sitten vastaavanlaiseen ilmiöön. Hömötin järkäleyhdistelmän alempi lohkare on muodoiltaan pyöreän ja neliön välimailta, ja maanpinnalle näkyvä osa on noin 10 kuutiometrin kokoinen. Yläpuolella oleva lohkare on noin neljän metrin pituinen, ja keskimäärin kaksi ja puoli metriä leveä sekä korkea. Suuremman lohkareen koko on noin 25 kuutiometriä. Jos kivi olisi graniittia, painoa sille kertyisi lähes 70 tonnia.

- Äiti nimitti näitä jauhiiskiviksi, Karvisen lankomiehet Ermo ja Sakari Rotinen kertovat. 

 

 

 

 

 

Kommentoi

Hae sivuilta